Republička izborna komisija proglasila je u četvrtak, 29. septembra treću izbornu listu u okviru izbora za Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, pod nazivom „Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu“. Pridstavnici ove liste, Stipan Budimčević, ovlašćeni pridlagač, Branko Pokornić, prvi na listi i trenutno pridsidnik Izvršnog odbora NSBNM, i Marija Bošnjak, treća na listi, održali su konferenciju za medije, u utorak, 3. oktobra.

IMG 3871

Našu listu čine kandidati pridloženi od strane bunjevački udruženja koji su u prithodnom periodu svojim radom dali velik doprinos u očuvanju bunjevačke kulture, tradicije, običaja, jezika, te samog identiteta Bunjevaca, BKC „Lemeški Bunjevci“, BKC „Bajmak“, Bunjevci iz Lemeša, Čonoplje, Sombora, Bajmaka, Male Bosne, Đurđina. Okupili smo se zajedno, jel nigujemo ono što smo na salašima i selima sačuvali. Smatramo da su izbori slobodni, svi imaje pravo učestvovat u radu novog saziva i zato nas boli izvršen pritisak da nam veče prija pridaje liste četvero nji odustane – kazo je Budimčević.

IMG 3849

Marija Bošnjak je istakala da je iza nje dug period bavljenja kulturom i kulturnom baštinom ovog podneblja.

Sama ne bi mogla ništa uradit, da nisam imala podršku svi oni koji niguju kulturu Bunjevaca, a tako želim radit i dalje. U seoskim sredinama smo zadržali divan i običaje Bunjevaca i to triba nigovat, a to jedino možemo ovako, okupljeni zajedno.

IMG 3864

Divaneć o idejama oko koji su se okupili Branko Pokornić ističe da je lista nastala iz nužde, jel u žurbi prilikom pridaje prve dvi liste nije bilo mista za ljude iz aktivni seoski udruženja.

Sa nama su osnivači i aktivisti najpripoznatljiviji udruženja koja su svojim radom ostavili dubok trag u očuvanju kulture, tradicije i običaja Bunjevaca. Iza nas stoje rad, stvaralački duh, al i tušta manifstacija poput „Izložbe božićnjaka“, „Priskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka“, „Posevećnja žita na Sv. Marka“, „Lemeška Dužijanca“, „Dužijanca u Čonoplji“, „Polivača na Vodeni ponediljak“, „Etno-festivala bunjevački nacionalni ila“, stoji i niz dokumentarni filmova, dičiji edukativni radionica, radionica koja niguju rad sa slamom... – kazo je Pokornić i dodo da su njevi saradnici, volonteri i aktivisti kazali da je vrime da i oni budu kandidati za članove Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, te je dodo.

Kolo je simbol zajedništva, kogod u kolu igra malo bolje, kogod uči, al svi igraje zajedno. Tako i mi želimo, nakon izbora, zajedništvo u Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine. Ako dobijemo glasove, biće nam to vitar u leđa, kako bi nastavili radit, kako bi naše manifestacije bile bolje, obogaćene novim sadržajima u skladu sa novim vrimenom.

Nuz Branka Pokornića, Stipana Budimčevića i Mariju Bošnjak, na listi „Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu“ nalaze se još Edita Lutkić, Ivan Lazić, Kata Kumer, Katica Peić, Petar Benčik, Marija Beretić i Dragica Horvat.

VIDEO PRILOG: BMC