Dodilom najvridniji priznanja obilužen je jedan od četri nacionalana praznika Bunjevaca – „23. februar – Dan osnivanja prvog Nacionalnog savita“. Nuz dodilu vridni priznanja, bila je to prilika da se čuje kako je to radio Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine u protekloj godini, odnosno koji su bili ključni događaji za bunjevačku zajednicu.

IMG 0709

Svakako da je uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotribu na teritoriji cile Subatice bio događaj koji je obilužio prošlu, 2021. godinu, a upravo je zbog tog priznanje „Ivan Antunović“ koje se dodiljiva za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca uručeno gradonačelniku Subatice Stevanu Bakiću.

IMG 0541

Primajuć priznanje gradonačelnik je istako kako je privilegovan jel su to priznanje prija njega primili i Zvonko Bogdan i Nikola Babić, te kako mu je to jedno od najlipši priznanja koje je dobio.

Drago mi je što sam dao skroman doprinos za jednu istorijsku odluku ove varoši da konačno Bunjevce učinimo ravnopravnim u upotribi jezika i pisma sa svim ostalim zajednicama u varoši. Posebno sam ponosan na postignut stepen saglasnosti, ko i na pun demokratski kapacitet koji su Skupština varoši i ova varoš pokazali. Taj istorijski korak u razvoju multikulturalnosti naše varoši uradili smo zajednički, nuz podršku pridsidnika Srbije Aleksandra Vučića koji vodi politiku mira i stabilnosti.

IMG 0517

U svom obraćanju dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, kazala je kako „ovo priznanje pripada i pridsidniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i SNS-u, koji je proces uvođenja bunjevačkog jezika podržo, ko što ćemo i mi nji na pridstojećim izborima“, te je naglasila:

Protekli period upotribe bunjevačkog u javnoj sferi pokazo je da uvođenjom bunjevačkog jezika nikom nije ništa umanjeno ni ugroženo, ko što je bilo potencirano. Subatica je dobila na bogatstvu multijezičnosti, a po tom je i posebna.

IMG 0562IMG 0582IMG 0595

Priznanje „Blaško Rajić“ koje se dodiljiva za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dobili su Nikola Babić, Mirko Bajić i Veljko Vojnić; priznanje  „Mijo Mandić“ koje se dodiljiva za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca primio je Dragan Kopunović; priznanje „Kalor Milodanović“ koje se dodiljiva se za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku dobio je Nikola Stantić; priznanje „Mara Đorđević Malagurski“ za vrhunski doprinos u oblasti kulture odnosno rodne ravnopravnosti Bunjevaca zaslužili su Marija Bošnjak i Stipan Budimčević; priznanje „Ambrozije Šarčević“ za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada Bunjevaca primio je Mijo Mandić; priznanja za kontinuirani rad i očuvanje nacionalnog identiteta Bunjevaca dobilio su KUD „Bunjevka“, za deset godina nigovanja pozorišne  umitnosti, UG „Bunjevačka vila” Mala Bosna za 10 godina postojanja, dok je UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora obilužilo 100 godina od osnivanja, odnosno 20 godina od reosnivanja.

 

 

VIDEO PRILOG: