Od jula 2005. do februara 2021. godine dešavanja u bunjevačkoj zajednici pridstavljena su kroz „Bunjevačke novine“. To je period od 200 miseci, a upravo je u četvrtak, 17. februara, obilužen ovaj značajan jubilej za novine koje izlaze pod okriljem Novinsko izdavačke ustanove „Bunjevački informativni centar“.

20220217 110800

Govoreći o „Bunjevačkim novinama“ Boris Bajić, direktor NIU „BIC“, podvuko je veliki značaj ovog jubileja:

Novine u kontinuitetu izlaze sedamnaest godina, nakon što je Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine osnovo našu ustanovu. Trudimo se da novine po kvalitetu i sadržaju budu što bolje. Nuz podršku Savita, velika podrška u smislu sufinasiranja nam je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa virskim zajednicama – ističe Bajić.

20220217 112028

Nikola Stantić, urednik „Bunjevački novina“, kazo je kako je uvik cilj napraviti balans u novinama, što se tiče sadržaja, te da svako ko uzme „Bunjevačke novine“ u ruke mora naći nešto zanimljivo u njima.

U našim novinama svakako imamo teme koje su specifične za Bunjevce, koji prate dešavanja u okviru zajednice, prate rad Savita i udruženja, pišu o kulturi i tradiciji Bunjevaca, ali su tu i druge teme koje su zanimljive za sve, od politike, priko društveni tema, zdravstva, zabave, sporta... Posebno bi naglasio da je od novembra povećan broj strana, kako bi se otvorio dodatni prostor za mlade.

20220217 111119

Prema ričima dr Suzane Kujundžić Ostojić, pridsidnice NSBNM, ali ranije i urednice „Bunjevački novina“, možda se nekome čini da je 200 brojova malo.

Kako se radi o misečniku, to znači da ove novine prate 200 miseci informisanja, prateći dešavanja i život bunjevačke zajednice. Kada god radimo bilo koje istraživanje, kad god tražimo bilo kakve informacije, prvo se uvatimo ukoričeni godišnjaka „Bunjevački novina“. Ne triba zaboravit da su „Bunjevačke novine“ nastavak „Bunjevačko-šokačkih novina“ Ivana Antunovića, ali i list koji je imo veliki uticaj na proces standardizacije bunjevačkog jezika – naglasila je dr Kujundžić Ostojić.

20220217 111558

Domaćine i goste pozdravila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene dilatnosti, koja je, zajedno sa Milankom Kostić, članicom Varoškog vića Subatice zaduženom za oblast obrazovanja i kulture, prisustvovala proslavi jubileja.

Čestitam vam na ovako značajnom jubileju i u ime gradonačelnika i gradske uprave. Nije mnogo subotičkih glasila koja imaju ovakav kontinuitet u radu. Rad koji traje 200 meseci obeležile su tri stvari. Prvo je to informisanje, kroz ceo period, i to ne samo Bunjevaca, nego svih građana, tu je začetak standardizacije bunjevačkog jezika, drugo je negovanje kulture, tradicije i jezika, to je temelj istorije jednog naroda, a treća stvar je pobeda, misleći tom prilikom na to da je bunjevački četvrti jezik u službenoj upotrebi u Subotici. To je pobeda svih nas koji živimo u ovom gradu i koji znamo koliko različitost spaja.

20220217 112418

Obraćanje je zaključeno ričima Mirka Bajića koji je ranije sa pozicije direktora vodio NIU „Bunjevački informativni centar“.

Uvik smo bili svesni da je informisanje kamen-temeljac opstanka nacionalne zajednice i identiteta. Toga smo se držali, a ovoga ne bi bilo da nismo svi zajedno radili. Zadovoljan sam što danas imamo jedan sjajan kolektiv, ne velik, spram sridstava koja imamo, na svu sreću, nuz podršku Pokrajine, i pomoći lokalne samouprave. Siguran sam da se po pitanju kvaliteta može napridovati, jer su taki ljudi koji rade u NIU „BIC“ – poručio je Bajić.