ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE
SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA I BUNJEVAČKE STRANKE SRBIJE,

U VEZI ODLUKE NACIONALNOG SAVETA O „ISKLJUČENJU IZ REGISTRA BUNJEVAČKI UDRUŽENJA”.
Po svemu sudeći, U TOKU JE TOTALNI RASKOL U BUNJEVAČKOJ ZAJEDNICI U REŽIJI SUZANE KUJUNDŽIĆ OSTOJIĆ?

 

Naime: Nacionalni savet Bunjevaca je na potpuno nelegitimnoj, takozvanoj „elekrtonskoj“ sednici, na predlog Suzane Kujundžić Ostojić, doneo odluku da se, kako je navedeno, 8 (osam) udruženja „ISKLJUČUJU IZ REGISTRA BUNJEVAČKI UDRUŽENJA”. Odluka je naravno besmislena jer su sva udruženja uredno registrovana po Zakonu o kulturi i nije njihov osnivač Nacionalni savet, ali je diskreditacija očigledna, jer je na ovaj način je Suzana Kujundžić Ostojić, sa svojom većinom u Nacionalnom savetu, bez obrazloženja donela „odluku“ da osam udrženja više nisu bunjevačka udruženja, među kojima i:

SBB logo„BUNEVAČKI KULTURNI CENTAR NOVI SAD“. Ovaj kulturni centar u Novom Sadu postoji i neprekidno deluje više od 10 godina. U kontinuitetu sprovodi manifestacije „Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu“ u Kulturnom centru Novi Sad i u „Bunjevačkoj kući u Novom Sadu“, kao i obeležavanje „25. novembra Dana Velike Narodne skupštine“ zajedno sa gradom Novim Sadom. Pet godina unazad organizuje „Bunjevačku Dužijancu“ u Novom Sadu na čelu koje je svake godine bila upravo Suzana Kujundžić Ostojić, a sve uz podršku grada Novog sada. Bunjevačkim Kulturnim Centrom u Novom sadu rukovodi Mirko Bajić, osnivač i član Nacionalnog saveta od osnivanja. U toku mandata između ostalog predednik IO i potpredsednik Nacionalnog saveta. Predsednik političke stranke bunjevačke nacionalne manjine (Savez Bačkih Bunjevaca), koja deluje na političkoj sceni više od 15. godina, a kao politički predstavnik Bunjevaca  nekad Savezi poslanik i Pokrajinski poslanik i odbornik u Skupštini grada Subotica punih 28 godina  i danas, uvek biran na bunjevačkoj listi. Dobitnik izuzetnog priznanja „Blaško Rajić“ - za očuvanje nacionalnog identiteta Bunjevaca, koje mu je dodelila, pre samo godinu dana, upravo Suzana Kujundžić Ostojić u ime Nacionalnog saveta. Isto se može reći i za sva ostala udruženja.

Suzana je dala sebi pravo da  sad kaže: „Vi više niste Bunjevci“ !!!???

Reagujemo na ovaj način, jer se ne može dozvoliti da neko bilo koga, bez ikakvog razloga, bez povoda i bez obrazloženja, diskredituje na ovaj način čime sasvim izvesno narušava neophodno jedinstvo u zajednici, a očigledno radi svojih ličnih ambicija – materijalnih i političkih.

Koji je stvarni motiv i da li je sve ovo „slučajno“ ili je dobro smišljeno i namerno urađeno, procenite sami. Činjenica je naime, a to je izjavio Tomislav Žigmanov, Ministar za manjine u Vladi Republike Srbije, da je Suzana Kujundžić dobijala stipendiju od hrvatskih fondacija pod okriljem političke stranke Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, i sad je valjda pomislila da je „došlo njeno vreme“.

O kupovini „Bunjevačke kuće“ i ulozi Suzane Kujundžić Ostojić u tome, biće dato posebno saopštenje nakon kompletiranja dokumentacije, s obzirom da je to od izuzetnog značaja za bunjevačku zajednicu, a da je po dosad poznatim činjenicama, umesto objekta za potrebe Bunjevačkog Nacionalnog Saveta, kupljen novcem Pokrajine i uknjižen „Stambeno poslovni objekat – Pivnica“ u vlasništvo Centra za kulturu Bunjevaca, u kojem je jedino Suzana Kujundžić ostojić, kao upravitelj.

 

Subotica, 12. 10. 2023.

Mirko Bajić, predsednik SBB,
Andrija Dinić, predsednik BSS