U okviru programa obilužavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance, u subotu, 14. avgusta, u Vestibilu Gradske kuće u Subatici, održana je „Izložba kruva – somuna“.

IMG 0962

Vridne domaćice, ali i domaćini, pokazali su svoju umišnost u pravljenju somuna, svi učesnici su pofaljeni, a ko najbolji su se izdvojili Stipan Budimčević (treće misto), Marija Bošnjak (drugo misto) i Šime Stanković (prvo misto) čiji će somun i poneti bandašica na centralnoj proslavi, u nedilju, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu.

IMG 0742

Prisutne je pozdravila, u ime organizatora, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, te upravitelj Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“.

U okviru programa pridstavljeni su bandaš i bandašica Marijan Horvacki i Ivona Ivković, centralne ličnosti Dužijance.

IMG 0750

Program centralne proslave bunjevačke Dužijance kreće svetom misom zafale Bogu na ovogodišnjem rodu, u 18 sati, u Franjevačkoj crkvi (Crkvi Svetog Mihovila) u 18 sati. Povorka učesnika kreće oko 19,30 isprid Bunjavčke matice, a nakon polaganja vinaca na spomen-bistu Blašku Rajiću, slidi program na centralnom gradskom trgu, nastup kulturno-umitničkih društava, te „Bandašicino kolo“.