Tavankut svake godine ima razloga da se sve više spominje i pripoznaje u vrimenu božićni i novogodišnji praznika sa čarolijom lipote ukrašavanja i spretnosti njihovog mištanina gosp. Marinka Bajića.

TAVANKUT 4

Svake godine ovo misto dobije razloga da se ljudi koji žive u njemu i naravno Subotičani koji nemaje prilike to vidit u varoši da dođu u Tavankut i dive se umeću i lipoti ukrašavanja. Tako su ove godine članovi dramske grupe KUD „Bunjevka“ iz Subatice positili svog dugogodšnjeg člana i ukazali mu čast za ono što svake godine radi.

TAVANKUT 12

- Ukrašavanje svoje kuće u centru Tavankuta sam započo još 2004. godine prija sedamnajst godina, a inspiracija za to mi se javila dok sam bio još mali. Vidio sam jednom prilikom čovika koji je živio u Nemačkoj i koji je svake godine dolazio za praznike u Tavankut i kitio svoju kuću i poželio sam da ja to isto uradim u svojoj. Tako da ja od 2004. godine svake godine ukrašavam kuću u kojoj živim sa svojom familijom i trudim se da svake godine dodam štogod novo i zanimljivo. Ove godine sam za kompletnu dekoraciju upotribio oko 25.000 lampica tj. 122 kompleta kojim sam okitio kuću, pomoćne objekte, jelke i drva iprid kuće – kazo je Marinko Bajić.

Umiće ovog mladog čovika divani više od riči jel čarolija koju svake godine napravi zaslužuje svaku pofalu.

  


IMG 0842

I ove godine na adresu Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine stigo je poklon pridsidnika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

IMG 0840

Na njemu se zafaljivamo i tumačimo ga ko čin dobre volje i simbola da misli i na nas ko nacionalnu manjinu. Svim Bunjevcima i Bunjevkama želim srićno Mlado lito, da nam bude uspišno ko što je bilo 2021. u smislu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotribu u Subaticu, te da nastavimo tim putom u svim oblastima u kojima se stara Nacionalni savit – kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM.

  


IMG 12

U produkciji Bunjevačkog media centra iz Subatice snimljen je dokumentarni film uoči Božića ove godine pod nazivom „Badnji dan i veče kod bački Bunjevaca“. Ovaj dokumentarni film opisiva bunjevačke običaje za Badnji dan i veče redosledom kojim se kadgod obilužavo i čeko Božić na salašu dvi familije.

IMG 13

Učesnici u filmu su:

Dica: Matija Rudić, Iva Rudić, Milin Bajić, Miloš Bajić, Mijat Bajić, Milica Jelić, Dušan Kopunović, Dario Mihajlović

Odrasli: Marija Bošnjak, Stipan Budimčević, Tamara Babić, Ljubica Mandić, Marija Sarić, Stevan Nemet, Zoran Kolar, Ana Ivić, Mirko Bajić, Boris Bajić, Dragan Kopunović i Petar Ivković – Corda.

Snimatelj i montažer filma je Bojan Mihajlović, narator -Tamara Babić, kostimograf - Kata Kuntić a misto snimanja je Mala Bosna i Subatica.

 

  


Tradicionalna dičija radionica pod nazivom „Božićna čarolija“ u organizaciji  Bunjevačkog omladinskog centra održana je u ponediljak, 13. decembra na Sv. Lucu u OŠ „Đuro Salaj“ u Subatici.

IMG 5280

Tema održavanja ove dičije radionice je bila vezana za božićne praznike, di su dica imala prilike da vide kako se kadgod sadilo žito na Svetu Lucu, potom izrada čestitki od slame sa božićnim motivima ko i izrada figura od tista za Božićnjak.

IMG 5283

Moderator ove dičije radionice bila je Marija Bošnjak iz Male Bosne, koja je dici divanila o običaju za Svetu Lucu, potom je takođe jedan od moderatora ove dičije radionice Stipan Budimčević, poznat somborski slamar pravio sa dicom čestitke od slame.

IMG 5420

Treći dio radionice bio je pridviđen za izradu figura od tista za „Božićnjak“. Dica su imala prilike da nauče kako se prave ptice, kokoške, ovce, ruže i druge figure od tista koje se stavljaje na „Božićnjak“. Završni dio ove radionice bio je pridviđen za podilu novogodišnji paketića za dicu od strane BNS-a sa Dida Mrazom.