Dodilom najvridniji priznanja obilužen je jedan od četri nacionalana praznika Bunjevaca – „23. februar – Dan osnivanja prvog Nacionalnog savita“. Nuz dodilu vridni priznanja, bila je to prilika da se čuje kako je to radio Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine u protekloj godini, odnosno koji su bili ključni događaji za bunjevačku zajednicu.

IMG 0709

Svakako da je uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotribu na teritoriji cile Subatice bio događaj koji je obilužio prošlu, 2021. godinu, a upravo je zbog tog priznanje „Ivan Antunović“ koje se dodiljiva za poseban doprinos na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca uručeno gradonačelniku Subatice Stevanu Bakiću.

IMG 0541

Primajuć priznanje gradonačelnik je istako kako je privilegovan jel su to priznanje prija njega primili i Zvonko Bogdan i Nikola Babić, te kako mu je to jedno od najlipši priznanja koje je dobio.

Drago mi je što sam dao skroman doprinos za jednu istorijsku odluku ove varoši da konačno Bunjevce učinimo ravnopravnim u upotribi jezika i pisma sa svim ostalim zajednicama u varoši. Posebno sam ponosan na postignut stepen saglasnosti, ko i na pun demokratski kapacitet koji su Skupština varoši i ova varoš pokazali. Taj istorijski korak u razvoju multikulturalnosti naše varoši uradili smo zajednički, nuz podršku pridsidnika Srbije Aleksandra Vučića koji vodi politiku mira i stabilnosti.

IMG 0517

U svom obraćanju dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, kazala je kako „ovo priznanje pripada i pridsidniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću i SNS-u, koji je proces uvođenja bunjevačkog jezika podržo, ko što ćemo i mi nji na pridstojećim izborima“, te je naglasila:

Protekli period upotribe bunjevačkog u javnoj sferi pokazo je da uvođenjom bunjevačkog jezika nikom nije ništa umanjeno ni ugroženo, ko što je bilo potencirano. Subatica je dobila na bogatstvu multijezičnosti, a po tom je i posebna.

IMG 0562IMG 0582IMG 0595

Priznanje „Blaško Rajić“ koje se dodiljiva za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dobili su Nikola Babić, Mirko Bajić i Veljko Vojnić; priznanje  „Mijo Mandić“ koje se dodiljiva za vrhunski doprinos u oblasti obrazovanja Bunjevaca primio je Dragan Kopunović; priznanje „Kalor Milodanović“ koje se dodiljiva se za vrhunski doprinos u oblasti informisanja na bunjevačkom jeziku dobio je Nikola Stantić; priznanje „Mara Đorđević Malagurski“ za vrhunski doprinos u oblasti kulture odnosno rodne ravnopravnosti Bunjevaca zaslužili su Marija Bošnjak i Stipan Budimčević; priznanje „Ambrozije Šarčević“ za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada Bunjevaca primio je Mijo Mandić; priznanja za kontinuirani rad i očuvanje nacionalnog identiteta Bunjevaca dobilio su KUD „Bunjevka“, za deset godina nigovanja pozorišne  umitnosti, UG „Bunjevačka vila” Mala Bosna za 10 godina postojanja, dok je UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora obilužilo 100 godina od osnivanja, odnosno 20 godina od reosnivanja.

 

 

VIDEO PRILOG: 


I ove godine održano je redovno Zonsko tamičenje recitatora, posli dvi godine pauze zbog pandemije koronavirusa. Prithodna dva takmičenja zbog nastale situacije bila su online. Ovogodišnje takmičenje recitatora je bilo održano u amfiteatru Otvorenog univerziteta u Subatici.

IMG 20220310 140512988

Broj prijavljeni takmičara u grupi niži razreda bio je 29., dok je broj takmičara u sridnjoj grupi bio 31. U ovoj grupi đaka, bila je i takmičarka iz bunjevačke zajednice Dejana Vukov, učenica 8. razreda OŠ „Matko Vuković“. Recitovala je pismicu Alise Prćić „Hemija“.

Nju je bodrila njena učiteljica bunjevačkog s elementima nacionalne kulture, Vesna Biljanski. Na žalost, ode se završilo takmičenje za učenicu iz naše zajednice, uslid jako motivisane konkurencije i tušta talentovani recitatora.

IMG 20220310 140250292

Žiri je bio u slidećem sastavu:

Savo Vučibabić, sekretar Saveza umitničkog stvaralaštva amatera Vojvodine

Miodrag Petrović, glumac i pisnik iz Novog Sada

Katarina Čeliković, profesorica iz Subatice

Aniko Kunc, novinarka iz Subatice

Tihomir Kujundžić Matković, urednik lista na bunjevačkom jeziku „Tandrčak“

Na nivou nižeg uzrasta, u dalji krug takmičenja koje će se održati početkom aprila, plasiralo se 9. đaka, dok je na nivou sridnjeg uzrasta plasman u dalje takmičenje sebi osiguralo 15. đaka.

 

  


Pridsidnik Republike Srbije Aleksandar Vučić raspiso je u utorak, 15. februara, vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april. Istog dana biće održani i lokalni izbori za varoške skupštine u Beogradu i Boru, a za skupštine opština u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanki, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

IMG 7783

Kako ističe Mirko Bajić, pridsidnik Saveza bački Bunjevaca, ova politička partija podržava kandidaturu Aleksandra Vučića za pridsidnika Srbije.

Izbor Aleksandra Vučića za pridsidnika garantuje dalji napridak Republike Srbije, teritorijalni integritet, cilovitost Republike Srbije i mir u regionu. Zato pozivamo sve građane, ne samo Bunjevce, nek daju glas za Aleksandra Vučića na izborima za pridsidnika Srbije – ističe Bajić, te dodaje:

Savez bački Bunjevaca ne izlazi na izbore za poslanike Skupštine Srbije, jel za to nema realan kapacitet, a izlazak u koaliciji ne bi dono odgovaraujuću političku poziciju u potribi i interesu bunjevačke zajednice.

IMG 7800

Na kraju Bajić dodaje da iz ove partije pozivaje sve članove i simpatizere, ko i sve građane, nek glasaje za listu Srpske napridne stranke na izborima za republičku Skupštinu.

 

 

VIDEO PRILOG: 


Ove godine održan je sajam knjiga u Novom Sadu, od 3. do 10. marta, di se bunjevačka nacionalna zajednica pridstavila sa svojim izdanjima.

IMG 4845

U petak, 4. marta, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice pridstavljeni su sa 200-tim brojom „Bunjevački novina“ i knjigom „Tandrčkovo blago“, di su divanili Nikola Stantić, glavni i odgovorni urednik „Bunjevački novina“ i Boris Bajić, direktor NIU BIC–a.

Sajam 12

U nedilju, 6. marta, pridstavio se UK „Centar za kulturu Bunjevaca“ sa svojim izdanjima na štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama, di je o knjigi „Bunjevci u procepu stvaranja nacionalnog identititeta“ divanila dr Suzana Kujundžić Ostojić ko urednik i dr Milan Micić recenzent ove knjige.

IMG 4856

Bunjevački media centar se takođe pridstavio na ovom sajmu ko izdavač knjiga „Zagonetke o životinjama“ autorke Bojane Jelić, koje su takođe bile izložene na sajmu knjiga u Novom Sadu.

 

 

VIDEO PRILOZI: